Voorlezen in de magische fase

Voorlezen terwijl je kind in de magische fase zit. Het kan een uitdaging zijn en veel inlevingsvermogen en fantasie van jouw kant vragen. Wat is het ook alweer precies en hoe ga je er mee om?

Wat is de magische fase?

De magische fase ofwel het magische denken begint meestal ergens rond de 3 jaar. En duurt vaak tot een jaar of 6.

Tijdens de magische fase kunnen de kindje niet goed het verschil tussen realiteit en fantasie zien. Ze kunnen dingen bedenken en vervolgens het idee hebben dat het ook echt gebeurt. Ze zien nog niet oorzaak en gevolg en kunnen nog niet logisch redeneren. Daarom is het ook zo makkelijk kinderen te laten geloven in Sinterklaas en alles er omheen.

De magische fase gaat vaak ook gepaard met angsten, zoals angsten voor spoken of geluiden. Ze gaan namelijk met hun enorme fantasie aan de slag om er een verhaal van te maken.

Waar moet je aan denken bij het voorlezen in de magische fase?

Een paar belangrijke richtlijnen voor het voorlezen aan kinderen tussen de 3-6 jaar.

  • Lees eerst het boekje zelf even door. Jij als ouder kent jouw kindje meestal het best en weer waar hij of zij wel angstig op kan reageren of waarop niet. Pas het verhaal daar op aan of sla bijvoorbeeld een pagina over.
  • Gebruik ook de fantasie van je kleintje om de angst (en dus de andere fantasie) onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld zogenaamde toverspray om de monsters weg te jagen. Of ga het spook in het boek eens kriebelen. Leer je kindje (na het een paar keer samen gedaan te hebben) om zelf de monsters weg te jagen, heksen weg te sturen of wat jullie dan ook verzonnen hebben.
  • Neem je kindje serieus als hij iets eng vind en wuif het niet weg. Voor je kindje is het echt. Troost je kindje, toon begrip (Je bent bang he voor een spook?), sla het boekje (of de pagina) de volgende keer liever over. En volg de tip hiervoor op, gebruik de fantasie om het probleem op te lossen.
  • Het kan zijn dat je door het voorlezen vlak voor bedtijd de fantasie van je kindje aan zet en daardoor misschien – onbedoeld – allemaal angsten creëert. Ga dan eens op een ander tijdstip voorlezen, niet zo vlak voor het slapen gaan.

Bron afbeelding

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.