Voorlezen aan kinderen

Voorlezen aan kinderen, ontzettend belangrijk. En ook nog eens leuk en gezellig! Voorlezen is goed voor elke leeftijd, voor baby’s maar ook voor de schoolkinderen. Even een rust momentje in de dag en even de volledige aandacht van bijvoorbeeld papa of mama.

Waarom voorlezen aan kinderen?

Voor baby’s is het altijd fijn om de stem van papa of mama te horen. Voor de oudere baby en dreumesen helpt het hen al met hun taalontwikkeling. Ze leren de klanken kennen, leren nieuwe woorden en hoe de zinnen worden opgebouwd.

Alle kinderen leren door het voorgelezen worden ook meer luisteren en geduld hebben.

En het stimuleert ook nog eens de fantasie. Als je kindje wat ouder wordt kun je langzaam ook gaan spelen met het verhaal, samen gaan fantaseren over hoe het verhaal ook kan lopen. Of leuke namen verzinnen.

Wanneer voorlezen aan kinderen?

Je kunt op zo’n beetje elk moment even de rust pakken om voor te lezen. Aan het einde van de schooldag even samen op de bank? Vlak voor het middag dutje even? Of juist als ze net wakker zijn om even rustig wakker te worden.

In de wachtkamer bij de dokter om de spanning te verlicht, in de auto tijdens een lange reis.

Voorlezen kan je ook al voor je baby doen, voor de kleinste baby’s is het voornamelijk om te zorgen dat je 1-op-1 aandacht geeft en dat ze je stem graag horen. Vanaf een maand of 6-8 kunnen ze ook echt wat hebben aan zo’n (kort!) verhaaltje.

Waarop letten bij het voorlezen?

Stemmetjes zijn leuk om te doen, maar kan het je natuurlijk ook ontzettend lastig maken. Heb je er zelf moeite mee doe het dan vooral niet. Doe het alleen bij boekjes die je goed kent bijvoorbeeld zodat je het makkelijker kunt doen.

Vind je kindje dingen eng in een boekje? Sla het stukje over, maak er iets anders van, of maak er grapjes over. Of sla het boekje even helemaal over dat kan natuurlijk ook.

Let er op dat het verhaal niet te lang is voor je kindje. Jongere kindjes hebben vaak een stuk minder geduld dan oudere kindjes. Maar houd er ook rekening mee dat wanneer je kindje moe is je misschien óók niet zo’n lang verhaal moet kiezen omdat het simpelweg niet vol te houden is.

Vragen tijdens een boekje? Dat kan natuurlijk beantwoord rustig eventuele vragen van je kindje. Vervolg wel het verhaal weer verder. Je kunt achteraf nog even na praten over het boekje. Wat ze het leukste vonden in het boekje, het spannendste of het grappigste.

Laat je kindje zelf een boekje kiezen. Heb je netzoals wij héél veel boekjes? Is het raadzaam om je kindje uit maximaal 2 of 3 boekjes te laten kiezen die je vooraf hebt uitgekozen. Zo krijgen ze niet zo snel last van “keuze stress” 😉

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.