Voorlezen aan je baby?

Voorlezen aan je baby, vanaf wanneer kun je dat precies doen? Is het belangrijk om te doen en wat voor voordelen heeft het?

Wanneer voorlezen aan je baby?

Je kunt eigenlijk al voorlezen aan je baby als hij of zij nog in je buik zit. Als je baby nog in je buik zit is het belangrijk dat hij of zij regelmatig je stem hoort. Dat gebeurt natuurlijk al de hele dag door omdat je tegen andere mensen praat, maar je kunt ook gerust tegen je baby praten, vind je dat moeilijk? Dan is misschien juist een boekje voorlezen iets voor jou!

Voorlezen kan je al vanaf dag 1 mee beginnen, als je dat zelf prettig vind. Je kunt dan gerust iets willekeurigs pakken want ze krijgen toch nog niets van het verhaal mee.

Zodra je kindje een maand of 3/4 is kun je al leuke boekjes gaan “voorlezen” met eigenlijk alleen plaatjes of enkele woordjes. Zo kun je aanwijzen wat voor dieren het zijn en en zo de taalontwikkeling stimuleren.

Vanaf een maand of 10 kun je beginnen met echte korte verhaaltjes, denk aan de Nijntje boeken. Die zijn kort en op rijm, dat vinden de kindjes rond die leeftijd vaak erg leuk.

Waarom het voorlezen aan je baby zo belangrijk is

Er zijn een heleboel verschillende redenen waarom het voorlezen zo belangrijk is:

  • De persoonlijke aandacht van de verzorger is een zeer belangrijk onderdeel van het voorlezen! Lekker bij elkaar zitten, knuffelen en even geen telefoon in de buurt die je afleid, gewoon pure aandacht.
  • De taalontwikkeling natuurlijk. Ze leren nieuwe woorden en leren ook de juiste zinsopbouw die we gebruiken. Baby’s praten natuurlijk nog niet maar hun hersenen worden er wel mee geactiveerd.
  • Ze leren (geduldig) te luisteren. Zorg dus dat je niet direct een te lang verhaal voorleest, dat het wel haalbaar is. En anticipeer op de stemming van je kindje die dag, is hij heel moe? Dan is een korter verhaal misschien beter.
  • En als ze wat ouder worden leren ze ook veel meer over de wereld om hun heen. In het begin natuurlijk simpele dingen als welke dieren zijn er of welke de seizoenen, of over angsten, emoties of verschillende beroepen.
  • Baby’s houden van rust, ritme en regelmaat. Door het voorlezen een vast ritueel te maken is het een prettig (en rustig) onderdeel van de dag. Zo kun je bijvoorbeeld ook de overgang van de dag, naar de nacht aangeven. Dat je bijvoorbeeld alleen voor het langere nachtslaapje, een boekje voor leest aan je baby.

Bron afbeelding

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.