7 voorleesboekjes over zindelijkheid

Vanaf 18 maanden zou je kindje lichamelijk klaar kunnen zijn om zindelijk te worden. Betekend niet dat hij er al psychisch ook aan toe is. Dat kan zomaar duren tot 2,5 tot wel 4 jaar! Terugvallen? Die horen er vaak ook gewoon bij en tot zeker 5 jaar is dat helemaal niet gek. Met deze boekjes kun je op speelse wijze en op een leuke manier samen bezig zijn met zindelijk worden.

Boekjes voorlezen is natuurlijk hartstikke gezellig en met deze boekjes over zindelijkheid kun je je kindje ook nog wat nuttige dingen leren.

boekje-zindelijkheid-konijnOp je potje Konijn

Ik ben ontzettend fan van de boekjes van Clavis en vooral Kathleen Amant. Dit is ook weer een leuk boekje van het karakter Anna. Het konijntje (het knuffeltje van Anna) moet leren op het potje te plassen en te poepen. Inclusief het billen afvegen en handen afwassen.

Het zijn zoals de andere boekjes vrij simpele teksten en simpele tekeningen (die worden hier absoluut gewaardeerd).

Geschikt vanaf +/- 1,5 a 2 jaar.

Het boekje heeft lekkere stevige bladen zodat de kleine kinderhandjes ze niet zo snel kapot kunnen maken.

Bestel “Op je potje Konijn”

 

zindelijkheid-boekjes-bobbiBobbi op het Potje

Bobbi is een heel leuk klein Beertje, die altijd van alles beleeft met zijn knuffeltje Ollie. We hebben hier veel verschillende boekjes van Bobbi.

In dit boekje gaat het natuurlijk over Bobbi die op het potje moet. Er gebeurt soms ook nog wel eens een ongelukje maar dat geeft niets.

Het boekje leest lekker weg en geen ingewikkelde teksten.

Geschikt vanaf +/- 1,5 a 2 jaar.

Bestel “Bobbi op het potje”

 

droge-broeken-boekDroge broeken boek

Het droge broeken boek is niet voor de jongste kindje, maar eerder voor 3 a 4 jarige. Grappig boek wat uit twee delen bestaat. Het deel waarin grappige verhaaltjes staan voor je kindje, en het achterste gedeelte met uitleg voor de ouders.

Er zitten ook twee leuke kalenders bij. Een droge broeken kalender (met stickers) en een nachtkalender (óók met stickers) zodat je die ook kunt inzetten.

Geschikt vanaf +/- 3 a 4 jaar.

Bestel  het “Droge broeken boek”

 

Mag ik eens in je luier kijken?

mag-ik-eens-in-je-luier-kijken

Weer een prachtig boekje van Guido van Genechten. Een heel leuk boekje over poep in de luiers van verschillende diertjes: o.a. een haasje, hondje, koetje, paardje en varkentje. Bij allemaal kan je kindje in de luier kijken om te zien wat er in zit.

De flapjes zijn wel redelijk kwetsbaar, dus het is niet aan te raden ze zelf het boekje te laten lezen maar altijd onder toezicht en hulp. Of je moet ze natuurlijk regelmatig weer vastplakken 😉

Geschikt vanaf +/- 1,5 a 2 jaar.

Bestel “Mag ik eens in je luier kijken?”

 

he-wie-zit-er-op-de-wcHe, wie zit er op de wc?

Heel grappig en leuk verhaaltje, niet perse over zindelijkheid maar wel over de WC. Het kan het onderwerp WC voor de oudere kindjes misschien weer even wat grappig maken in plaats van beladen. Bijvoorbeeld voor bij kleuters bij wie het nog niet gelukt is om (helemaal) zindelijk te worden.

Er zit een jongetje op de wc die de deur maar niet open doet en ondertussen staan er steeds meer dieren voor de deur te wachten die ook heeeeel nodig naar de WC moeten.

Het boekje is op rijm geschreven waardoor kindje het snel mee kunnen doen of onthouden.

Geschikt vanaf +/- 3 a 4 jaar.

Bestel “He, wie zit er op de wc?”

 

de-kleine-prinses-waar-is-mijn-potjeDe Kleine Prinses – Waar is mijn potje?

Sinds De Kleine Prinses op Netflix te vinden is is onze dochter absoluut fan 🙂

De Kleine Prinses doet altijd bij alles ontzettend heel erg dramatisch. Zo ook in dit boekje. Het hele hof wordt ingezet omdat de prinses geen luier meer om wil.

Peuters zijn natuurlijk véél te groot voor een luier en moeten echt op het potje. Prachtige tekeningen en grappig verhaal. Voor de jongere kindjes is het gewoon een leuk boek, de oudere kindjes zullen de humor er van ook beter kunnen begrijpen.

Geschikt vanaf +/- 2,5 jaar.

Bestel “De Kleine Prinses – Waar is mijn potje”

 

milan-op-het-potjeMilan op het potje

Zoals we van Clavis gewend zijn in de peuter serie heeft dit boekje redelijk stevige bladzijden, super fijn! Het verhaaltje gaat over Milan, en Milan heeft een ongelukje gehad. Dat kan natuurlijk gebeuren! Maar mama helpt om te oefenen met het potje.

Fijn en duidelijk verhaal waar je kindje hopelijk veel houvast en vertrouwen van krijgt. Lekkere frisse tekeningen en niet te lange teksten. Echt een aanrader.

Geschikt vanaf +/- 2 jaar.

Bestel “Milan op het potje”

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.