4 boekjes over scheiden

Het is nooit leuk als je ouders uit elkaar gaan, maar het is belangrijk om daar niet alleen met elkaar over te praten maar zeker ook met je kindjes. Ook al zijn ze nog maar klein. Daarom heb ik een paar boekjes gezocht die in gaan op het onderwerp scheiden.

Kamil, de groene kameleon

In dit boekje gaat het niet over het kind zelf maar over de dieren waarvan de ruziënde ouders uiteindelijk gaan scheiden. Herkenbaar voorleesverhaal dus maar wanneer jullie je in precies zo’n situatie bevinden. Eenzaamheid, angst en schuldgevoel komen allemaal aanbod in dit boek. Er wordt ook met kleuren gewerkt om emoties en werelden te weergeven. Gelukkig eindigt het op een goede manier: Kamil heeft de scheiding kunnen accepteren en weet nu goed raad met al zijn emoties en gevoelens. En beide ouders houden nog steeds heel veel van hem!

Geschikt vanaf 3 jaar

Bestel ” Kamil, de groene kameleon”

Ik woon in twee huizen

Een prentenboek met niet al te lange teksten en wel veel tekeningen. De tekeningen laten duidelijk veel emotie zien (huilende mama, kind welke zich verstopt en papa die ook boos/verdrietig is) maar ook juist later de leuke emoties dat je nog steeds leuk met je ouders kunt spelen ondanks dat ze uit elkaar zijn. Dit boek schetst een situatie waarin de ouders niet heel vredelievend uit elkaar gaan: er komt ook ruzie in voor.

Geschikt vanaf 3 jaar

Bestel “Ik woon in twee huizen”

Thuis bij allebei

Gaan jullie voor co-ouderschap en is er geen ruzie? Dan past dit boek waarschijnlijk beter bij jullie situatie. Het is een van de weinige boeken die zich met name richt op het co-ouderschap. Het jongetje Luka was eerst heel verdrietig maar merkte al snel hoe leuk het was om in 2 huizen te wonen. In dit boek zijn er geen spanningen tussen ouders en is het eigenlijk allemaal vooral heel leuk na eenmaal gewend te zijn aan twee huizen.

Geschikt vanaf 3 jaar.

Bestel “Thuis bij allebei”

Julia heeft twee huizen

In dit boekje staan een aantal voorleesverhalen over het onderwerp scheiden. Officieel bedoelt voor kinderen vanaf 6 jaar maar ik denk dat kinderen vanaf 3,5 a 4 jaar hier ook al veel aan hebben.

Ook in dit boek staat een vrij rooskleurige situatie centraal: de ouders vieren nog samen de verjaardag van de kinderen, ook een nieuwe relatie komt voor in het boek waarbij ook stiefkinderen aan te pas komen. In het boek worden ook vragen aan de lezers gesteld om het gesprek op gang te brengen.

Geschikt vanaf 3,5/4 jaar

Bestel “Julie heeft twee huizen”

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.